Bedrijfskleding, EN 342

EN 342

KOUDE


EN 342:2004 Beschermende kleding – Kledingstukken en kledingensembles voor bescherming tegen koude.

Deze norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken en kledingensembles (overall of tweedelig pak) voor bescherming tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur lager dan -5 °C. De norm behandelt geen specifieke vereisten voor hoofd-, hand- en voetbescherming.

 

DE NIEUWE VERSIE VAN DE EN 342-NORM

Ondertussen is er een nieuwere versie van de EN 342 (2004). De nieuwe versie heeft de volgende waarden: Icler / Icle, dit is een soortgelijke waarde als de clo-waarde. En deze versie heeft twee Y-waarden. Waarbij de eerste Y-waarde de luchtdoorlaatbaarheid weergeeft. Deze wordt op een andere wijze getest dan in de oude EN 342, deze wordt weergegeven in klasse 1 tot en met 3. 

De tweede Y-waarde geeft de waterdichtheid van het kledingstuk aan. Kleding die voldoet aan de norm EN 342 hoeft niet per se waterdicht te zijn, dus deze waarde hoeft niet altijd ingevuld te zijn. 

Deze waarde bestaat uit 2 klassen, klasse 1 en klasse 2. Hierbij is klasse 1 het minst en klasse 2 het meest waterdicht. Wanneer het kledingstuk waterdicht is, moet ook het ademende vermogen van de kleding getest worden.

<h2 style="box-sizing: inherit; font-family: " flama="" condensed",="" "open="" sans="" sans-serif;="" font-weight:="" 400;="" margin-top:="" 0px;="" text-rendering:="" optimizelegibility;="" text-transform:="" uppercase;="" font-size:="" 3.7rem;="" max-width:="" 600px;="" margin-right:="" auto;="" margin-left:="" color:="" rgb(0,="" 0,="" 0);="" text-align:="" center;"="">WELKE EISEN WORDEN ER IN DE NORM GESTELD?

De werkkleding moet voldoen aan de volgende eisen om gecertificeerd te worden met de EN 342-norm:

  • Een model moet voldoen aan de voorwaarden gesteld in de norm EN 340. 
  • Deze norm kent geen specifieke modeleisen. Het model wordt puur getest op de waarden, zoals hierboven aangegeven. De kleding moet daarom ook geen openingen hebben, omdat de kou hier doorheen kan dringen.